događanja i projekti

POP UP by Centar Tolerancije 2024!

Zrinjevac_social-1200 × 675

Povodom 151. rođendana Zrinjevca, u petak 14. 6. 2024. od 17:00 do 21:00 sat održat će se POP UP Zagreb by Centar tolerancije i podsjetiti građane na veliku obljetnicu od otvorenja parka!

Ovim događanjem Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust podsjeća građane Grada Zagreba na povijesno važan događaj, veliku godišnjicu od otvorenja najljepšeg zagrebačkog parka Zrinjevac.

POP-UP događajem želi se skrenuti pozornost građanima i posjetiteljima Zagreba na povijest grada, u čijem fokusu će biti doprinos i ostavština nacionalnih manjina izuzetno bogatoj kulturnoj baštini Zagreba, koju ostavljamo novim generacijama na brigu i očuvanje, te ukazati na važnost poštivanja različitosti i multikulturalizma, europskih vrijednosti demokracije.

U centru događanja bit će izložba starih fotografija pod nazivom Zrinjevac, tak imam te rad! iz privatne arhive dr. sc. Snješke Knežević, arhive Muzeja grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH, nastup zagrebačkih zborova, te međugeneracijski kviz za djecu i odrasle pod nazivo,m Zagreb, tak imam te rad.

Park Zrinjevac s alejom platana posađenih 1872. godine jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba, mjesto umjetničkih performansa i koncerata, mjesto druženja Zagrepčana te nezaobilazan povijesni dio gradske turističke ponude.

Ime Zrinjevac dobio je 1866. godine. Park je na tom novom trgu svečano otvoren 14. lipnja 1873. godine, na mjestu gdje se do tada održavao stočni sajam.

Godine 1884. Zrinjevac je dobio na poklon Meteorološki stup od istaknutog Židova Adolfa Holzera. Stup se nalazi na sjevernoj strani parka. Herman Bolle je izradio nacrt za njegovo postavljanje;  izrađen je od istarskog mramora –  tko god prođe Zrinjevcem, navrati do stupa kako bi vidio kolika je temperatura i vlaga zraka. Najveća atrakcija i najprepoznatljiviji dio parka je Glazbeni paviljon kojeg je 1890. gradu Zagrebu poklonio bogati trgovac židovskog podrijetla Eduard Prister. Postavljen je 6. veljače 1891. na središnji dio parka gdje je bio planiran veliki spomenik Zrinskome.

Program će se održati u Glazbenom paviljonu:

17.00 – 21.00 izložba „Zrinjevac, tak imam te rad“

18.00 – 18.45 Dječji zbor Kikići i solisti Slavuji

19.00 – 20.00 kviz za djecu i odrasle „Zagreb, tak imam te rad” u organizaciji Hrvatskog kviz saveza s nagradama iznenađenja

20.00 – 21.00 Teen zbor Genijalci i solisti Slavuji

Vidimo se u petak! ❤️

Shape