#ostanimo odgovorni

događanja i projekti

Brundibár na pozornici HNK-a, 19.09.2023.

plakat BRUNDIBAR plakat_2023_70x100

Više od 1400 gostiju prisustvovat će operi Brundibár koja se izvodi povodom 80. godišnjice smrti Lee Deutsch, hrvatske dječje glumice židovskog podrijetla, umrle u svibnju 1943. nakon što su ustaške vlasti u suradnji s Nijemcima provele konačnu deportaciju Židova s prostora Nezavisne Države Hrvatske u koncentracijski logor Auschwitz. Lea je imala samo 16 godina kada je njezin život tragično prekinut za vrijeme transporta Židova prema koncentracijskom logoru.

Opera se izvodi u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb, u partnerstvu s Hrvatskim narodnim kazalištem

u utorak 19. rujna 2023. u 17:00 i 19:00 sati

u režiji Krešimira Dolenčića i Kristine Grubiše

„Pjevajmo sad’ svi, od sveg’ smo jači mi“, ovim su stihom davne 1942. godine djeca završila praizvedbu „Brundibára“. Operu  je 1938. za židovsko sirotište u Pragu skladao češki Židov Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera. „Brundibár“ su 1944. godine ponovno izvodila djeca iz koncentracijskog logora Terezina, u okupiranoj Čehoslovačkoj.  Opera je u logoru prikazana 55 puta. Gotovo svi sudionici deportirani su u Auschwitz. Većina je život završila u plinskim komorama. Ova bajkovita opera progovara protiv svakog oblika tiranije i genocida kroz priču o djeci koja su iskusila nezamislive zločine.

Uz redatelja Krešimira Dolenčića i Kristinu Grubišu, iza hrvatske izvedbe „Brundibára“ su producentica Nataša Popović, Ana Tonković Dolenčić i Marija Tonković koje su napisale hrvatsku verziju libreta, Djevojački zbor Zvjezdice pod vodstvom maestra Zdravka Šljivca, te glumaci Zoran Pribičević i Božidar Peričić.

Praizvedba hrvatske opere održana je 27. siječnja 2018. na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta ispred Prve hrvatske tvornice ulja u Zagrebu.

Predstava se izvodi uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Zagreba. Partneri na projektu su Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Jadran film d.o.o.

Shape