#ostanimo odgovorni

događanja i projekti

ANTISEMITIZAM, HOLOKAUST I STRADANJA: Prošlost u sadašnjosti – HOLOKAUST I STRADANJA U KULTURNOM STVARALAŠTVU

insta
Ovim putem Centar tolerancije poziva sve zainteresirane da nam se u utorak, 09.05.2023., u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, od 14:30 sati pridruže na 5. edukacijskom seminaru / webinaru

ANTISEMITIZAM, HOLOKAUST I STRADANJA: Prošlost u sadašnjosti

HOLOKAUST I STRADANJA U KULTURNOM STVARALAŠTVU

Projekt se odvija povodom obilježavanja 78. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom i Dana oslobođenja Zagreba (8. svibnja) te povodom obilježavanja Dana Europe (9. svibnja).

Program seminara / webinara sastoji se od 3 dijela:
Predavanja
1. dr. sc. Bruno Kragić, leksikograf i filmolog, govorit će o PRIKAZU HOLOKAUSTA U FRANCUSKOM IGRANOM FILMU (I KNJIŽEVNOSTI) OD DRUGE POLOVICE 20. STOLJEĆA DO DANAS.
U izlaganju će se osvrnuti na reprezentativna fikcijska filmska djela (te njihove književne izvore ili kontekste) u Francuskoj (filmovi Josepha Loseyja, Claudea Berri, Louisa Mallea, Romana Polanskog) te romane Georgesa Pereca, Patricka Modianoa, Jonathana Littella, koji holokaust prikazuju temeljno kroz problem (ne)mogućnosti sjećanja i (ne)mogućnosti predstavljanja.
2. dr. sc. Tamara Jurkić Sviben, pijanistici i muzikologinji, tema će biti NESTANAK SKLADATELJA I GLAZBENIKA ŽIDOVSKOG PODRIJETLA IZ HRVATSKOG KULTURNOG ŽIVOTA.
Govorit će o glazbenicima židovskog porijekla koji su u 19. i 20. stoljeću bili važan subjekt kulturnoga razvoja svih europskih država. U izlaganju će se referirati na pojavu antisemitskih tekstova i pokreta („Entartete musik“ – Njemačka) koji su izravno poticali na mržnju i netoleranciju protiv skladatelja i glazbenika pripadnika ne-odabranih naroda.
Specijalizirane radionice
FILMSKI PREDLOŽAK O POUČAVANJU I UČENJU O HOLOKAUSTU NA TEMU TALIJANSKOG FILMA VITTORIA DE SICE „VRT FINZI-CONTINIEVIH”
Izlagači:
Margareta Đordić i Marijo Kosović, profesori hrvatskog jezika i književnosti u XVI. gimnaziji u Zagrebu
Radionica se temelji na analizi i interpretaciji Oscarom nagrađenog filma Vrt Finzi-Continievih (tal. Il gardino dei Finzi-Contini, Vittorio de Sica, 1970.). Na početku radionice ukratko bi se predstavile razlike između filma i istoimenog romana. Zatim bi uslijedila rasprava o filmu, a naglasak bi bio na razlikama između dviju obitelji, ključnom motivu filma, glavnom liku i prostorima u kojima se odvija radnja.
Prezentacije primjera dobre prakse
(održat će se online, za vrijeme trajanja stručne radionice)
1. Njihov glas i danas se čuje
Ivan Ilišević, OŠ Đuro Pilar, Slavonski Brod
2. Poučavanje o holokaustu za vrijeme nastave na daljinu
Sandra Debogović, OŠ Ivane Brlić Mažuranić, Prigorje Brdovečko i Suzana Jagić, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec
3. Priča o obitelji Reiner
Tatjana Protulipac, Ekonomsko- turistička škola Karlovac
Sudjelovanje na seminaru uživo u Zagrebu prijaviti na: info@centartolerancije.hr
Oni koji nisu u mogućnosti doći na lokaciju održavanja seminara, isti mogu pratiti putem ZOOM webinara na linku (registracija potrebna):
https://us06web.zoom.us/…/reg…/WN_j_HAoynuQTOCDJLqlg28ZA
Shape