#ostanimo odgovorni

događanja i projekti

Seminar “Wannsee konferencija – Konačno rješenje židovskog pitanja“ – 19.01.2023. – Kino Tuškanac

Picture 1
Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, Zaklada Konrad Adenauer, Goethe-Institut Kroatien, Festival suvremenog židovskog filma Zagreb (Festival tolerancije) i Agencija za odgoj i obrazovanje pozivaju na seminar
„Wannsee konferencija – Konačno rješenje židovskog pitanja“
u četvrtak, 19.01.2023. od 16 do 19 sati u Kino Tuškanac (Tuškanac 1, Zagreb)
Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, uoči predsjedanja Republike Hrvatske Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA-om), u četvrtak, 19. siječnja 2023. od 16 do 19 sati u Kinu Tuškanac održat će se seminar „Wannsee konferencija – Konačno rješenje židovskog pitanja“.
Dana 20. siječnja 1942. petnaest visokih dužnosnika nacističke birokracije sastalo se u vili na jezeru Wannsee u zapadnom dijelu Berlina. Na dnevnom redu bila je samo jedna točka: “Organizacijski, logistički i materijalni koraci za konačno rješenje židovskog pitanja u Europi”. Planiranje holokausta trajalo je 90 minuta. Zapisnik sastavljen tog dana i ispisan na 15 stranica ne govori izričito o ubojstvu. Koriste se izrazi  poput “evakuacija”, “smanjenje” i “liječenje” – i dijele se zadatci među različitim vladinim odjelima i njihovim “relevantnim stručnjacima”. Sve je pisano vrlo kamufliranim jezikom, ali sadrži popis zemalja i broj Židova koje su planirali ubiti. Jedanaest milijuna ljudi za kojima su krenuli.
Wannsee konferencija se ističe kao rijedak datum koji se fokusira na počinitelje holokausta, dokumentirajući genocidnu mašineriju nacističke ideologije.
Program seminara:
  • pozdravni govori predstavnika organizatora
  • projekcija filma: „Wannsee konferencija“ (r. Matti Geschonneck, 2022., 108′)
  • izlaganje stručnjaka: sc. Tvrtko Jakovina i Daniel Rafaelić
  • Q&A sesija
Sinopsis:
„Wannsee konferencija“ opisuje sastanak vodećih predstavnika nacističkog režima 20. siječnja 1942. u vili u berlinskom predgrađu Wannsee, na temelju „zapisnika sastanka“ koji je zacrtao Adolf Eichmann. Tema je bila takozvano „Konačno rješenje židovskog pitanja“ – organizacija sustavnog, milijunskog masovnog ubijanja Židova u Europi.
Film je dobio brojne nagrade među kojima se ističu čak dvije Njemačke televizijske nagrade (Deutscher Fernsehpreis) za najbolji TV film i scenarij. Dobitnik je i prestižne Prix Europa za najbolji europski igrani film.
*** Film je na njemačkom jeziku s hrvatskim prijevodom.
Izlaganje prof. dr. sc. TVRTKO JAKOVINA (20′)
Predavanje će biti fokusirano na okolnosti koje su dovele do sastanka u Wannseeu: zašto je organiziran tek početkom siječnja 1942., na koji je način najprije izbijanje rata na Istoku, njemačka invazija Sovjetskog Saveza u ljeto 1941., japanski napad na Pearl Harbour te povezivanje azijskog i europskog sukoba u jedan utjecala na ubrzanje i konačno formuliranje Hitlerove odluke o „konačnom rješenju“.
Izlaganje DANIEL RAFAELIĆ (20′)
Prikazani njemački film bit će stavljen u kontekst prethodnih prikazivanja spomenutog događaja. Radi se o njemačkom TV filmu Die Wannseekonferenz (r. Heinz Schirk, 1984.) te američko-britanskom, HBO-ovom, filmu Conspiracy (r. Frank Pierson, 2001.). U izlaganju će biti prikazane razlike u pristupu ovoj temi kroz televizijsku, a zatim i kinematografsku prizmu. Posebno će se naglasiti korištenje različitih i raznorodnih tehnika rekonstrukcije pojedinih detalja spomenutog vremena, ali i navedenog događaja. Kroz takav pristup bit će provučena i analiza Geschonneckovog filma.
Ulaz je besplatan.
S obzirom na ograničen broj mjesta ljubazno Vas molimo da svoj dolazak potvrdite do ponedjeljka, 16. siječnja 2023. godine do 12 sati na kontakt: tajnik@centartolerancije.hr
*** ulaznicu je potrebno preuzeti na blagajni Kina Tuškanac na dan seminara od 15 sati.
Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju na broju telefona 01 510 12 12.
Shape