#ostanimo odgovorni

događanja i projekti

TRIBINA „NASILJE U SUVREMENOJ HRVATSKOJ KAZALIŠNOJ I FILMSKOJ PRODUKCIJI“

Screenshot 2022-11-11 at 10.27.27
U ciklusu javnih tribina Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust  posvećenih problemima nasilja u suvremenom hrvatskom društvu, tribina pod nazivom
„NASILJE U SUVREMENOJ HRVATSKOJ KAZALIŠNOJ I FILMSKOJ PRODUKCIJI“
održat će se
16. studenog 2022. godine u 19 sati
u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva ulica 5
Nasilje više nije svakodnevni, već gotovo uobičajeni dio života suvremenog hrvatskog društva. Ne samo fizičko nasilje u kriminalnom miljeu ili među navijačkim skupinama, već nasilje u svakodnevnim životnim okolnostima. Koliko god to bilo neugodno ili koliko god okretali glavu od nasilja nad ženama i učestalim slučajevima femicida, od silovanja i seksualnog nasilja, nasilja u obitelji i vršnjačkog nasilja, mobinga i nasilja nad zaposlenicima, podređenima, slabijima i različitima, sve vrste nasilja u stalnom su porastu. Zato propitujemo i tražimo odgovore koji će, nadamo se, pomoći smanjivanju nasilja.
Kako sve ove oblike nasilja tretiraju suvremeno hrvatsko kazalište i film? Mogu li kazališne predstave i filmovi koji će otvoreno govoriti o uzrocima i posljedicama nasilja, doprinijeti boljem razumijevanju današnje slike hrvatskog društva i  smanjivanju nasilničkih tenzija, a povećavanju tolerancije i koegzistencije? Može li kazališna i filmska umjetnost pomoći da se zaustavi val nasilja, a njegova oštrica omekša ili otupi? Jesu li takva očekivanja realna utopija ili utopijska realnost?
Odgovore na ta i druga pitanja naći ćemo uz pomoć sudionika tribine:
KRISTINA GRUBIŠA, kazališna redateljica
KSENIJA MARINKOVIĆ, kazališna, filmska i televizijska glumica i redateljica
KATARINA ZRINKA MATIJEVIĆ, filmska redateljica
SONJA TAROKIĆ, filmska redateljica
JAKOV PACADI, student prve godine preddiplomskog studija Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje na Sveučilištu VERN, i sam žrtva nasilja i zlostavljanja
Moderator tribine bit će BOŠKO PICULA, filmski kritičar
Uz razgovor, na tribini će biti prikazani ulomci iz suvremenih hrvatskih kazališnih predstava i filmova koji se bave problemima seksualnog, obiteljskog, vršnjačkog nasilja i mobinga:
  • igranog filma „TRAMPOLIN“, redateljice Katarine Zrinke Matijević, produkcija „Interfilm“, 2017. godine
  • igranog filma „ZBORNICA“, redateljice Sonje Tarokić, produkcija „Kinorama“, 2021. godine
  • kazališne predstave „TEJP“, redateljice Kristine Grubiše, u produkciji „Putujućeg kazališta“ (PUK), 2022. godine
  • kratkog igranog filma „KAPUT“, redatelja Jakova Pacadija, u vlastitoj produkciji, 2022. godine
  • kino najava igranog filma „NEBESA“, redatelja Srđana Dragojevića, sa Ksenijom Marinković u glavnoj ženskoj ulozi, produkcija „Delirium Films“ (Srbija), manjinska koprodukcija „Studio dim“ (Hrvatska), 2021. godine
KAPUT“ je osobna ispovijest, prvi film mladog autora u kojem se Jakov Pacadi suočava s bolnim i traumatskim  iskustvom silovanja i u kojem traži putove vlastitog osnaživanja, jačanja i spremnosti za novi život i nove izazove . Priča je to o sretnom danu koji to nije bio, ali i priča o starom očevom kaputu za kojega je vjerovao da će ga uspjeti zaštiti od zla i nasilja.
„TRAMPOLIN“ nas suočava sa manifestacijama i posljedicama zanemarivanja djece i obiteljskog nasilja. 7- godišnja Lina bježi od majke, susreće tinejdžericu Niku i 40-godišnju Nikolinu. Tri ženska lika i njihove priče isprepliću se u sličnim, mračnim životnim sudbinama, sudaraju s majčinskim nasiljem, ali i raskrinkavaju tajne o bolnim rascjepima unutar svojih obitelji u potrazi za ljubavi.
„TEJP“ je psihološka igra između troje nekadašnjih srednjoškolskih prijatelja koja govori o traumatičnim osobnim iskustvima iz prošlosti u sadašnjosti, o vršnjačkom nasilju i silovanju iz potpuno različitih vizura i različitih osobnih percepcija događaja, uslijed čega se njihovo prijateljstvo raspada.
„ZBORNICA“ nas suočava s restrikcijama i kaosom školskog sustava, a novu pedagoginju Anamariju s obeshrabrenim i na nasilje naučenim školskim kolegama. Ali, ona se opire mobingu i manipulacijama nadređenih i starijih, postajući sve sličnija kolegama u zbornici, u kojoj se zapravo ništa ne mijenja.
 „NEBESA“ su spoj fantastične drame i crnohumorne komedije u kojem se u tri vremenske točke u bliskoj prošlosti i budućnosti lucidno propituju granice ljudskog vjerovanja, potraga za identitetom i kontrasti groteske i nasilja.
Pridružite nam se u istraživanju nasilja s kojim se ovom prilikom susrećemo kroz umjetničke, kazališne i filmske interpretacije.
Shape