#ostanimo odgovorni

događanja i projekti

“Brundibár” ponovno u JUSP Jasenovac, srijeda, 12.10.2022.!

Brundibar za web
U suradnji s Festivalom tolerancije, Centar i ove godine organizira dvije izvedbe opere za djecu “Brundibár” u JUSP Jasenovac.
Ova bajkovita priča nosi sjećanje na djecu koja su iskusila zločine holokausta i predstavlja jaki primjer jedinstva protiv svih oblika tiranije i genocida.
“Pjevajmo sad’ svi, od sveg’ smo jači mi”, ovim su stihom davne 1942. godine djeca zaključila praizvedbu “Brundibára”, opere za djecu koju je 1938. za židovsko sirotište u Pragu skladao češki Židov Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera. “Brundibár” su 1944. godine ponovno izvodila djeca iz koncentracijskog logora Terezina, u okupiranoj Čehoslovačkoj. U logoru je opera prikazana 55 puta, a gotovo svi sudionici deportirani su u Auschwitz. Većina je život završila u plinskim komorama.
Ova opera predstavlja moć glazbe i umjetnosti koje se uzdižu nad stravičnim životnim situacijama. Poruka opere je bezvremenska i civilizacijski iznimno važna.
Osim redatelja Hrvoja Korbara i Krešimira Dolenčića, iza uprizorenja „Brundibára“ stoje i producentica Nataša Popović, Ana Tonković Dolenčić i Marija Tonković koje su napisale hrvatsku verziju libreta, djevojački zbor “Zvjezdice” s voditeljicom Dijanom Roguljin Deltin, te u ulozi Redatelja Zoran Pribičević i Božidar Peričić kao Brundibár.
Program se izvodi pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, a sufinanciran je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Partneri na projektu su JUSP Jasenovac, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Zagrebačko kazalište mladih i Jadran film d.d.
Izvedbe dječje opere “Brundibár” izvode se s dopuštenjem Boosey & Hawkes Music Publishers Limited.
Pridružite se izvedbama “Brundibára” u srijedu, 12.10.2022., u 12 i 14 sati!
S obzirom na ograničen broj posjetitelja, ljubazno Vas molimo da svoj dolazak potvrdite na kontakt: tajnik@centartolerancije.hr
Shape