#ostanimo odgovorni

događanja i projekti

20 „kamena spoticanja“ za zagrebačke romske žrtve holokausta

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i u 2021. godine postavlja 20 „kamena spoticanja“, za zagrebačke romske žrtve holokausta.
Stolpertein_studeni_2021

Prvi „kamen spoticanja“ u spomen na stradale pripadnike romskog naroda u NDH za vrijeme holokausta bit će postavljen na Svjetski dan romskog jezika, u petak, 5. studenog u Zagrebu, u Parku 5. studenog, na mjestu s kojeg je u logore odvedeno 69 Roma iz šest romskih obitelji.

Nakon postavljenih 20 stolpersteine-a u znak sjećanja na pripadnike židovskog naroda, Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust pokreće i projekt kojim će na ovaj način prvi put obilježiti neopisivu tragediju koja je od 1941. do 1945. pogodila romski narod na području grada Zagreba i Republike Hrvatske. Prema službenim podacima Spomen područja Jasenovac, za vrijeme Drugog svjetskog rata ubijeno je 16.137 Roma, među kojima velik broj žena i djece koji su svjedočili genocidu na tlu tadašnje NDH kao i drugim nacističkim logorima diljem Europe, posebice u logoru Auschwitz.

Dosad je u više od 30 zemalja postavljeno gotovo 90.000 stolpersteine-a. Taj je projekt u svijetu pokrenuo njemački umjetnik Gunter Demnig, a od 2015. s istim ciljem djeluje i zaklada „STIFTUNG – SPUREN”. Centar tolerancije provodi ovaj projekt upravo u suradnji s tom zakladom, ali i sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara”.

Postavljanje kamena spoticanja pomogla su veleposlanstva Njemačke, Kanade i Austrije, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija HR.

Shape