#ostanimo odgovorni

događanja i projekti

Godina opasnog ljubljenja

Zašto je ljubav na filmu tako utjecajna i posebna, zašto nas nikada ne ostavlja ravnodušnima, zašto filmske ljubavi imaju neku nadrealnu, specifičnu težinu i zašto upravo film ljubav i ljubavnu emociju čini posebnom? Možda zato što filmske ljubavi nikada nisu tek puki odraz stvarnosti.
ljubav_na_filmu

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust nastavlja s održavanjem online ciklusa javnih tribina pod zajedničkim nazivom

„SNAGA LJUBAVI“

Do sada smo dosege ljubavi propitivali na virtualnim tribinama „Ljubav prema gradu“ (Što kada te dobro protrese?) nakon zagrebačkog potresa održane u svibnju 2020. godine i „Ljubav u doba korone“ ( Što kada ti vežu krila?) u lipnju 2020. godine.

Pozivamo Vas da nas 22. travnja 2021. godine u 18. 30 sati, na zoom.us platformi pratite, podržite i sudjelujete u radu TREĆE ONLINE TRIBINE iz ciklusa „Snaga ljubavi“ koja je posvećena temi ljubavi na filmu, međusobnom suodnosu jedne sasvim osobne emocije kao što je ljubav i jedne sasvim društvene, kulturološke pojave kao što je film.

Tema o ljubavi na filmu oduvijek je bila inspirativna koliko i romantična, baš kao što su najgledaniji filmovi uvijek prožeti ljubavi, pa makar ona imala i tragičan ishod.

Stoga mislimo da postoji puno razloga da zajedno pogledamo što će nam u ovoj godini specifičnog življenja uz društvena ograničenja, o tome reći naši sugovornici poznati hrvatski glumci, redatelji, scenaristi, producenti, povjesničari filma i filmski kritičari te kojim ćemo filmskim ulomcima i savjetima ilustrirati i preporučiti Vam

GODINU OPASNOG LJUBLJENJA
Filmski ljubavni naputak

Zašto je ljubav na filmu tako utjecajna i posebna, zašto nas nikada ne ostavlja ravnodušnima, zašto filmske ljubavi imaju neku nadrealnu, specifičnu težinu i zašto upravo film ljubav i ljubavnu emociju čini posebnom? Možda zato što filmske ljubavi nikada nisu tek puki odraz stvarnosti.

Film je masovni medij, film je masovna emocija, a ljubav tako osobna i potpuno personalizirana. No, već desetljećima idu zajedno i ispisuju značajne stranice uspomena i uzora u našim životima.
Činjenica je da je upravo ljubav žanrovski odredila film, radilo se o gledanim ljubavnim komedijama ili upečatljivim ljubavnim dramama ili tragedijama. Kako se ljubav razvijala u povijesti kinematografije, postoje li neka razdoblja ili ograničenja o kojima bi trebali više znati, kako se danas prikazuje ljubav na filmu i je li baš sve dozvoljeno? Kako različiti kulturni identiteti i kulturološki obrasci utječu na prikazivanje ljubavi na filmu?

Uz sva ta pitanja, želimo znati odgovore i na to kako se filmskim jezikom priča ljubavna priča, kako to redatelji režiraju ljubav i kako se ljubav glumi, ili možda ne glumi?

O svemu tome na online tribini
GODINA OPASNOG LJUBLJENJA – Filmski ljubavni naputak,
u četvrtak, 22. travnja 2021. u 18.30 sati govore:

RAJKO GRLIĆ, filmski redatelj, scenarist i producent
DANA BUDISAVLJEVIĆ, filmska redateljica i producentica
ŽIVKO ANOČIĆ, filmski, kazališni i televizijski glumac
GORAN BOGDAN, filmski, kazališni i televizijski glumac
JUDITA FRANKOVIĆ BRDAR, filmska, kazališna i televizijska glumica
DANIEL RAFAELIĆ, povjesničar filma i filmski kritičar
BOŠKO PICULA, politolog i filmski kritičar, kao moderator tribine

U razgovoru će nam pomoći ilustracije i ulomci iz nekoliko nagrađivanih hrvatskih filmova:
„Nije ti život pjesma Havaja” – redateljice Dane Budisavljević
„Ustav Republike Hrvatske“ – redatelja i scenariste Rajka Grlića
„Tereza37” – redatelja Danila Šerbedžije
„Sonja i bik“ – redateljice Vlatke Vorkapić

Shape