#ostanimo odgovorni

događanja i projekti

Snaga ljubavi – Ljubav prema gradu

Nakon izuzetno uspješnog ciklusa javnih tribina pod nazivom „Zašto se mrzimo“ okrećemo novu stranicu i gledamo iz drugog kuta te pokrećemo novi ciklus javnih tribina u produkciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust pod nazivom „Snaga ljubavi” usmjeren je na javno prepoznavanje snažne emocije koju nosi ljubav kao opozit govoru mržnje.
ljubav_prema_gradu

Ciklus je u prvom redu okrenut interesu opće populacije hrvatskih građana i građana grada Zagreba, jačanju i poštivanju standarda demokratskog i civilnog društva, ali i poticanju ravnopravnosti i sudjelovanja svih manjinskih nacionalnih zajednica u životu hrvatskog društva. Sudjelovanje, zaštita i razvijanje prava različitostima već je dugi niz godina važna odrednica društvene, umjetničke i kulturne politike. Utoliko je logično da u takvoj kulturnoj politici tolerancije, poticanja solidarnosti, multikulturalnosti i različitosti sudjeluje i Centar tolerancije.

Pozivamo vas da nam se pridružite na prvoj tribini pod nazivom: LJUBAV PREMA GRADU – Što kada te dobro protrese? Tribina će se s obzirom na trenutnu situaciju mjera zaštite zdravlja ljudi i brojnih oštećenih javnih prostora u Gradu Zagrebu održati online, 20. svibnja u 18,30 sati. Pratite nas na: www.centartolerancije.hr, https://www.facebook.com/CentarZaPromicanjeTolerancije/ Na tribini ćemo govoriti i obraditi aktualnu situaciju u kojoj su se našli Grad Zagreb i njegovi građani usred epidemije koronavirusom dodatno pogođeni razornim potresom 22.03.2020. godine.​Intencija je tribine uz uvodničare iz različitih područja poput povjesničara umjetnosti, arhitekta, predstavnice bakarskog sektora, ali i psihologa te predstavnika građanskih inicijativa pružiti konkretne odgovore i pomoći unesrećenim građanima da se lakše snađu u danima koji nam predstoje u obnovi Grada. Tribinu će moderirati novinarka HRT-a Jasmina Popović.

Uvodničari
  • dr.sc. Dragan Damjanović, redovni profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu
  • Mirjana Zubak, pročelnica Ureda za programe i projekte EU Grada Zagreba
  • Tihomil Matković, dipl.ing.arh, predsjednik Društva arhitekata Zagreba
  • dr.sc. Igor Mikloušić, psiholog
  • Kristina Grbavac, direktorica regionalnog centra za gospodarstvo Zagreb – Zapad Hrvatske poštanske banke
  • predstavnici inicijativa građana: Srce ZGrada, Robert Prugovečki
  • Ilica – Adela Krivanek Magerl

Dr.sc. Damjanović, povjesničar umjetnosti, uvodi nas u temu obnove Grada Zagreba prikazom stradalih sakralnih i stambenih građevina (crkva Sv. Katarine na Gornjem Gradu, stambeno-poslovna zgrada Kolmar na Trgu bana J.Jelačića, Honigsberg kuća na uglu Ilice i Frankopanske, zgrada Glazbenog Zavoda u Gundulićevoj, oštećene arkade na zagrebačkom groblju Mirogoj)

O poceduri obnove stambenih zgrada i gradske jezgre, nastalim problemima i stavu struke oko donošenja Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa, te posljedicama neizglasavanja tog Zakona govoriti će Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba.

Kako se građani Zagreba nose sa dvostrukom krizom koja nas je pogodila, što nas čeka i kako ćemo reagirati u narednim mjesecima, da li su i koliko građani tražili psihološku pomoć, mogu li traumatične situacije koje smo doživjeli ostaviti trajne posljedice – o svemu govori psiholog dr.sc. Igor Mikloušić.

​O mogućnostima financiranja u obnovi stradalih krovišta, kuća, stambenih zgrada i svojih stanova, informirati će nas predstavnica Hrvatske poštanske banke d.d. Kristina Grbavac, Direktor regionalnog centra za gospodarstvo Zagreb – Zapad.

Zašto i zbog čega nastaju inicijative građana, kolika je njihova ljubav prema gradu i senzibilizaciji sa građanima, te koje su probleme detektirali vezano za obnovu Grada, prezentirati će nam predstavnici inicijative Srce Zgrada – Robert Prugovečki i predstavnica građanske inicijative Ilica -Nada Adela.

Priopćenje za medije 15.05.2020.
Priopćenje za medije 21.05.2020.

Pokrovitelji

Galerija
Shape