#ostanimo odgovorni

događanja i projekti

Zašto se mrzimo? / ANATOMIJA HRVATSKO – SRPSKE MRŽNJE

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust Vas poziva na nastavak ciklusa od 11 različitih tematskih javnih i dijaloških tribina na kojima ćemo istraživati sve oblike pojavnosti i sve tajne fenomena mržnje.
ZAŠTO-SE-MRZIMO_3_ciklus

Treća tribina Ciklusa održava se u dvorani 3, I. kat, CineStar Branimir centra, Branimirova 29, Zagreb, 28. studenoga 2018. (srijeda) u 19,15 sati, pod nazivom: “ANATOMIJA HRVATSKO – SRPSKE MRŽNJE”.

Činjenica postojanja mržnje između Hrvata i Srba, čak i kada je mržnja između pripadnika hrvatskog i srpskog naroda politički, ideološki i populistički posredovana i obojena, paradigma je za analizu sveukupne međunacionalne mržnje na ovim prostorima. Čime su određene i uvjetovane međunacionalne mržnje na prostoru bivše Jugoslavije, je li hrvatsko – srpska mržnja povijesna, kulturološka ili socijalna kategorija, govore ugledna imena naše znanstvene i kulturne scene:

  • dr. sc. Ivan Čolović, antropolog, etnolog, izdavač iz Beograda, prije znanstveni savjetnik Etnografskog instituta SANU
  • prof. dr. sc. Drago Roksandić, povjesničar, umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu
  • doc. dr. sc. Željko Krušelj, publicist i povjesničar, profesor na Sveučilištu Sjever u Koprivnici
  • prof. dr. sc. Renato Matić, sociolog, redovni profesor na Hrvatskim studijima u Zagrebu

Moderatorica tribine je gospođa Jasmina Popović, komentatorica HRT-a.

Kao uvod i svojevrsna filmska podrška temi „Anatomiji hrvatsko – srpske mržnje”, u istoj dvorani 3, CineStara Branimir Centra, održat će se projekcija dokumentarnog filma „SRBENKA”, redatelja i scenariste Nebojše Slijepčevića, produkcija „Restart”, 2018. godine, a koji će prisustvovati projekciji.

„Srbenka” je film o vršnjačkom nasilju prema djeci druge nacionalnosti u Hrvatskoj. U filmu Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o ubojstvu djevojčice srpske nacionalnosti Aleksandre Zec, kazališna predstava postaje kolektivna psihoterapija, a 12 godišnjoj glumici Nini, koja se teško nosi sa činjenicom da je srpske nacionalnosti, čini se kao da rat nikada nije završio.

Početak projekcije dokumentarnog filma „Srbenka” je u 18 sati.

Pokrovitelji:

   

Galerija
Shape