#ostanimo odgovorni

događanja i projekti

Digitalna brošura o povijesnom kontekstu opere za djecu “Brundibár”

Brundibar za web

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, Festival tolerancije i Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust izdaju digitalnu brošuru, povijesni kontekst nastanka opere za djecu “Brundibár” kao didaktički materijal na temu.

Brošuru je pripremio prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz financijsku potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Festival i Centar su od 2018. do 2022. godine organizirali jedanaest izvedbi opere u Zagrebu i u sklopu JUSP Jasenovac za učenike osnovnih i srednjih škola iz Republike Hrvatske. Programima je prisustvovalo više od 2.000 učenika.

Bajkovita opera o dobru i zlu nosi sjećanje na djecu koja su iskusila zločine holokausta i predstavlja jaki primjer jedinstva protiv svih oblika tiranije i genocida. “Pjevajmo sad’ svi, od sveg’ smo jači mi”, ovim su stihom davne 1942. godine djeca zaključila praizvedbu “Brundibára”, opere za djecu koju je 1938. za židovsko sirotište u Pragu skladao češki Židov Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera. “Brundibár” su 1944. godine ponovno izvodila djeca iz koncentracijskog logora Terezin, u okupiranoj Čehoslovačkoj.

Theresienstadt “logor-geto” postojao je tri i pol godine, između 24. studenog 1941. i 9. svibnja 1945. gdje je opera izvedena 55 puta, a gotovo svi sudionici opere deportirani su u Auschwitz. Većina djece život je završila u plinskim komorama. Opera predstavlja moć glazbe i umjetnosti koje se uzdižu nad stravičnim životnim situacijama.

Poruka opere je bezvremenska i civilizacijski iznimno važna, a Centar i Festival u budućnosti planiraju još izvedbi “Brundibára” uz edukaciju djece i mladih o strahotama holokausta.

Brošuru možete pogledati ovdje:

https://centartolerancije.hr/wp-content/uploads/2023/01/Brundibar-didakticki-2023.pdf

Shape